Chateau Cheval Blanc

Château cheval Blanc

Ontdek de wijnen van
Château Cheval Blanc

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Merlot
Productie
120.000 flessen per jaar
Cheval Blanc Terroir

Diversiteit zorgt voor complexiteit

In het noordoosten van Saint-Émilion, tegen de grens met Pomerol, ligt de wijngaard van Château Cheval Blanc. De wijngaard is 39 hectare groot en bestaat uit 45 percelen die allemaal als aparte wijngaarden worden beschouwd. Dit komt door de verschillende leeftijden van de wijnstokken, druifsoorten en grondtypen per perceel. Deze verschillen verklaren de overweldigende complexiteit in de wijnen van Cheval Blanc.

Terug naar de 15e eeuw

De historie van de wijngaard van Cheval Blanc gaat terug tot de 15e eeuw. Ten tijde van de Franse Revolutie werken twee wijnboeren fulltime op de wijngaard. Dit was erg ongebruikelijk in die tijd en laat zien hoe hoog het aanzien van de grond was. In de 19e eeuw werd met enkele percelen van Château Figeac de wijngaard uitgebreid naar de huidige grootte. In 1852 werd de eerste wijn onder de naam “Cheval Blanc” verkocht.

Tegenwoordig is het aangezicht van de wijngaard verrijkt met een, door Christian de Portzamparc ontworpen, futuristische wijnkelder.

Chateau Figeac
Dior

Wijnliefhebbers en vrienden

In 1998 is het château in handen gekomen van wijnliefhebbers en vrienden Bernard Arnault en Baron Albert Frère. De in 2018 overleden Baron Albert Frère stond bekend als de rijkste man van België. Zijn compagnon Bernard Arnault is oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy, een conglomeraat met merken als Louis Vuitton, Dior en TAG Heuer.

Premier Grand Cru Classé A

De wijn van Cheval Blanc behoort sinds 2012 tot de absolute top met een classificatie van Premier Grand Cru Classé A. De complexiteit en het brede venster als het gaat om drinkbaarheid maken de wijn uiterst populair onder wijnliefhebbers. De wijngaard is afwijkend van het Saint-Emilion profiel, vanwege het hoge aandeel Cabernet Franc. Cheval Blanc is een rijke wijn die ondanks de volle smaak niet zwaar is.

Cabernet Franc
James Bond

Ster op het witte doek

Cheval Blanc heeft, net als de Angelus-wijnen, een bescheiden bijrol in een James Bond-film, namelijk “Never Say Never Again”. Daarnaast schittert de wijn ook in The Naked Gun 33 1/3, Frasier en de Disney-film Ratatouille. Natuurlijk draait het bij Cheval Blanc wijn vooral om de smaak, maar de tv-optredens zullen het château geen windeieren hebben gelegd.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!