-->

Château Latour

Ontdek de wijnen van
Château Latour

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
200.000 flessen per jaar

Beste stukje terroir van Bordeaux

De wijngaard van Château Latour bestaat uit 78 hectare gecultiveerde grond. De 47 hectare die het dichtst bij het château staan worden ook wel “Enclos” genoemd. Voor inwoners van de Bordeaux is dit het beste stukje terroir van de hele regio. Het diepe grind en de klei zorgen voor kracht, gratie en diepte in de Latour wijnen.

De toren

In 1331 werd opdracht gegeven om een fort te bouwen op de grond waar nu Château Latour is gevestigd. Het château dankt haar naam aan de overgebleven Saint-Lambert toren (“la tour”, letterlijk de toren). In 1718 start, dankzij markies Nicolas-Alexandre de Segur, de geschiedenis van Château Latour. Sterker nog, de Segur familie was van 1718 tot 1720 eigenaar van drie van de vijf beste châteaux van Bordeaux (Latour, Lafite en het château dat later bekend werd als Mouton Rothschild).

Frederic Engerer

Château Latour is sinds 1993 in handen van François Pinault en zijn bedrijf Groupe Artemis. In 1995 benaderde Pinault wijnkenner Frederic Engerer om het management van de wijngaard op zich te nemen. Onder leiding van Engerer ontwikkelde Château Latour zich tot een absolute topwijn. Er werd geïnvesteerd in de renovatie van de wijnkelder en vatkamer, waardoor er meer mogelijkheden ontstonden in het op kleinere schaal perfectioneren van de wijn.

Meest consistente Premier Grand Cru

De 100% organische wijn laat zich graag rijpen om vervolgens een krachtige, geconcentreerde en pure smaak los te laten. De Latour is hiermee de meest mannelijke wijn onder de Premier Grand Cru wijnen. De smaak wordt getypeerd door fruit, verfijnde tannines, lagen van zwarte bessen, aardse tonen, truffel, kruiden en tabak. In de afgelopen 100 jaar is de kwaliteit zeer constant geweest en mag het met verve het label “meest consistente Premier Grand Cru wijn” dragen.

Kwaliteit staat gelijk aan geduld

Château Latour is niet bang om de wijnwereld op z’n kop te zetten. Waar andere wijnhuizen hun gebottelde oogst direct verkopen, bewaart het château de wijn tot ze “klaar om te drinken” zijn. Begin 2021 werd de Latour 2013 gelanceerd om te bewaren of direct te drinken.

Nieuws van vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!