Sketch Château Margaux

Ontdek de wijnen van Château Margaux

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
300.000 flessen per jaar
Chateau Margaux

Mild klimaat

Gelegen aan de linkeroever van de Gironde prijkt het 265 hectare grote landgoed van Château Margaux.
Het licht glooiende landschap in combinatie met de kiezelrijke bodem zorgt ervoor dat regenwater snel wordt afgewaterd. De nabijheid van de Gironde en de Atlantische oceaan maakt het klimaat mild. Dit geeft de wijnen uit Margaux een zacht elegant karakter met een verfijnd bouquet, door velen ook wel als vrouwelijk getypeerd.

Wijn boven graan

In 1572 startte Pierre de Lestonnac met het vervangen van de graanvelden en het planten van de wijnplanten. De grootte van het landgoed ligt al sinds eind 17e eeuw vast. Tot op de dag van vandaag wordt slechts een derde van de grond gebruikt voor het verbouwen van wijn.

Margaux Vineyard
Sketch Margaux

Terug van weggeweest

In 1977 werd Griekse zakenman André Mentzelopoulos eigenaar van Château Margaux. Onder zijn leiding ging het roer om en werd het château in korte tijd gemoderniseerd. De oogst van 1978 was genoeg om wijnliefhebbers over de hele wereld te overtuigen van de terugkeer van Château Margaux. Kort na de overname overleed André en nam zijn dochter Corinne het stokje over. Samen met wijnmaker Paul Pontallier bracht Corinne Château Margaux terug naar de wijntop.

Een vleugje van viooltjes

Naast de Premier Cru Grand Classé wijn produceert Château Margaux ook een tweede wijn, de Pavillion Rouge. De witte variant, de Pavillion Blanc, bestaat voor 100% uit Sauvignon Blanc en wordt gezien als één van de beste wijnen uit de regio Bordeaux.

De “Grand Vin” is een volle wijn met de smaak van zwarte bessen, truffel en een vleugje van viooltjes.

Wine Margaux
Margaux Premier Grand Cru

Hommage a Paul Pontallier

De vintage 2015 wordt gezien als misschien wel de beste wijn ooit gemaakt door Château Margaux. Het was ook de laatste jaargang waar Paul Pontallier aan heeft meegewerkt, voor zijn overlijden in 2016. Om Paul en de wijn te eren werd gekozen voor zwarte flessen voorzien van een zwart label met de tekst “Hommage a Paul Pontallier”. Voor vele wijnliefhebbers is deze vintage een populair verzamelobject.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!