Lafite Rothschild

Ontdek de wijnen van Château Lafite Rothschild

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
240.000
Chateau Lafite Rothschild

Drie delen

Château Lafite Rothschild, een wijngaard van 112 hectare, is opgedeeld in drie delen: de heuvels rondom het château, het aangrenzende Carruades-plateau en 4,5 hectare in het nabijgelegen Saint Estèphe. In de grond, bestaande uit fijn grind, eolisch zand en kalksteen, staan onder andere wijnstokken die teruggaan tot 1886. Voor de “Grand Vin” worden alleen wijnstokken gebruikt die ouder zijn dan 10 jaar

Nederlandse invloeden

Voordat de huidige naamgever Baron James de Rothschild eigenaar werd van het château waren er de nodige Nederlandse invloeden. In 1797 kocht de Nederlander Jan de Witt het château. Het eigendom van de Witt was echter van korte duur; hij verkocht het château vanwege financiële problemen aan de Nederlandse kooplieden Baron Jan Arend de Vos Van Steenwijk, Jan Willem Berg en Johan Goll van Franckenstein.

Vaten Lafite Rothschild
Schets Lafite Rothschild

Familie De Rothschild

De wijngaard is nog altijd in het bezit van de familie De Rothschild. In 1975 nam Baron Eric de Rothschild het stokje over van zijn oom baron Élie. Sinds 1962 runt een team onder leiding van technisch directeur Eric Kohler Château Lafite Rothschild, samen met het nabijgelegen Château Duhart-Milon. Kohler wordt ondersteund door oenoloog en wijnmaker Christophe Congé en wijngaardmanager Louis Caillard.

Elegantie door brede smaken

Château Lafite Rothschild produceert een uitermate elegante wijn met brede smaken. De frisheid van donkerrood fruit wordt vergezeld door tonen van cederhout, zwarte bessen, tabak, truffel, potloodslijpsel en kruiden. Het zogenaamd “bloemetje” in het bouquet maakt de Lafite de meeste vrouwelijke wijn onder de vijf Premier Grand Cru’s. Naast de “Grand Vin” wordt een tweede van de wijn verkocht onder het label “Carruades de Lafite”, vernoemd naar het aangrenzende plateau.

Fles Chateau Lafite Rothschild
Thomas Jefferson

Thomas Jefferson

Franse wijn en Amerikaanse presidenten zijn al jarenlang een goede match. Voormalig president Thomas Jefferson ging in Frankrijk op onderzoek om wijnprocessen Amerika te verbeteren. Zijn oog viel hierbij op de wijnen van Château Lafite Rothschild. Hij bleef tot aan zijn dood een groot liefhebber en frequente gast van het landgoed.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!