Sketch Mounton Rotschild

Ontdek de wijnen van
Château Mouton Rothschild

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
240.000 flessen per jaar
Mouton Rothschild Vineyard

Natuurlijke drainage

In het plaatsje Pauillic, ten noordwesten van Bordeaux, ligt de wijngaard van Château Mouton Rothschild. Aan het eind van het perfect geharkte grindpad prijkt het door wijnvelden omringde karakteristieke château. De beste wijnstokken van de 90 hectare grote wijngaard groeien op de aanliggende heuvels. De natuurlijke drainage en perfecte blootstelling aan zonlicht maken de omstandigheden perfect voor de druiven en dragen bij aan een elegante en krachtige smaak.

Foto door Mathieu Anglada

“Eigen” wijn

In 1853 koopt Baron Nathaniel de Rothschild Château Brane-Mouton op een veiling. De baron wil zijn prestigieuze gasten voortaan zijn “eigen” wijn serveren. Het landgoed draagt vanaf die dag de naam Château Mouton Rothschild. De wijngaard is inmiddels uitgebreid met de “Grand Chai”, een 100 meter lange en 25 meter brede opslag waar zo’n 1.000 eiken vaten worden opgeslagen.

Foto door Deepix

Mouton Rothschild Vaten
Mouton Rothschild Medewerker

Welvarende familie

De familie Rothschild is nog altijd eigenaar van Château Mouton Rothschild. Tegenwoordig is Philippe Sereys de Rothschild de eindverantwoordelijke. De familie staat al eeuwenlang bekend om hun exorbitante welvaart, onder andere verkregen in bankieren, vastgoed, investeringen, kunst én wijn. De verschillende takken van de Rothschild’s hebben, naast Château Mouton Rothschild, meerdere wijnhuizen in bezit waaronder Château Lafite Rothschild.

Foto door Alain Benoît

Exotisch van smaak

De verhoudingen van de wijn liggen niet vast en zijn afhankelijk van de jaarlijkse opbrengst en het karakter van de druifsoorten. Wel is zeker dat de Cabernet Sauvignon druif altijd het hoogste aandeel heeft in de wijn. De flamboyante wijn is exotisch met Aziatische smaken en weelderige texturen. Het is een wijn die uitermate geschikt is om, na een aantal decennia bewaring, uitgebreid van te genieten.

Foto door Deepix

Mouton Rothschild Opslag
Mouton Rothschild Picasso

Een museum aan wijnetiketten

Vanaf 1945 begon Philippe de Rothschild (kleinzoon van Nathaniel) met het jaarlijks veranderen van het etiket van de wijn. Voor de ontwerpen werden kunstenaars en diverse beroemdheden gevraagd. De familie Rothschild heeft inmiddels een etikettencollectie waar menig museum jaloers op zou zijn. De ontwerpen zijn onder andere afkomstig van Salvador Dalí (1958), Marc Chagall (1970), Pablo Picasso (1973), Andy Warhol (1975), Keith Haring (1988), Karel Appel (1994) en niemand minder dan Prins Charles (2004). De beloning voor het maken van een ontwerp? Maar liefst 24 kisten van de jaargang waarop hun ontwerp wordt getoond.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!