Ontdek de champagnes van Louis Roederer

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Productie
3 miljoen flessen per jaar

Terroir

Louis Roederer is een champagnehuis gevestigd in Reims, Champagne. In 2013 omvatte de wijngaard van Louis Roederer 240 ha en bevatte het 420 percelen. Je vindt de percelen in drie klassieke Champagne regio’s: Montagne de Reims, de Vallée de la Marne en de Côte des Blancs. Volgens Roederer is de kwaliteit van goede wijn afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. De diversiteit en vruchtbaarheid van deze plekken voorzien het champagnehuis van een uitgebreid en rijk pallet.

Over Louis Roederer

Louis Roederer erfde in 1833 het champagnehuis, voorheen bekend als Dubois Père & Fils onder zijn vorige werkgever. Halverwege de 19e eeuw kwam hij in het bezit van een aantal van de grand cru wijngaarden van Champagne. Louis maakte het zijn missie om het hele proces van wijnproductie onder de knie te krijgen. Dit was vrij ongewoon: andere champagnehuizen kochten hun druiven namelijk in. Tot op de dag van vandaag wordt de champagne van Louis Roederer voor het grootste deel gemaakt met druiven afkomstig van eigen wijnstokken.

Frédéric Rouzaud

Louis Roederer is altijd in het bezit van de familie gebleven. Frédéric Rouzaud is de zevende generatie die zichzelf eigenaar en directeur mag noemen van het champagnehuis. Hij heeft het imperium uitgebreid met 12 andere wijngaarden van Bordeaux tot in Californië.

Duurzame productie is voor Frédéric erg belangrijk. Volgens hem gaat dit hand in hand met de kwaliteit van de wijn. Daarom bestaan momenteel meer dan 50% van de Roederer landgoederen uit enkel organische gaarden. Zo worden er bijvoorbeeld geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt in het productieproces.

Cuvée de prestige: Cristal

In 1870 begon Louis Roederer met de export van champagne naar de Verenigde Staten en Rusland. Op verzoek van de Tsaar Alexander II produceerde Roederer een exclusieve champagne in een kristallen fles: Cristal. Het ontwerp van de fles moest namelijk exclusief zijn, zodat er een duidelijk onderscheid was met de champagne die het normale volk dronk. Cristal was een daverend succes onder de Russische aristocraten.

Crissy

Als gevolg van de Amerikaanse drooglegging en het einde van de Russische Revolutie 1917, raakte Roederer 80% van de omzet kwijt. Dat leek het einde te zijn van de Cristal, totdat Camille Olry-Roederer de cuvée weer nieuw leven in blies in de jaren ’30. Echter werd hij pas écht herontdekt rond 2000 door grote namen in de hip-hop scene. In hun raps en videoclips noemden zij de champagne ‘Crissy’.

Toen Frédéric zich negatief uitliet over de aandacht die Cristal kreeg onder de rappers, besloot Jay-Z Roederer te boycotten. In de videoclip van het nummer ‘Show Me What You Got’ is zelfs te zien dat hij een fles Cristal weigert tijdens het pokeren en de ober terugstuurt voor een champagne van de concurrent! Wellicht is dat maar beter. Zo wordt de Cuvée enkel gedronken door degenen die hem écht waarderen om de sublieme smaak.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!