Sketch Haut-Brion

Ontdek de wijnen van
Château Haut-Brion

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Productie
132.000 flessen per jaar
Bordeaux Druiven

Natuurlijke afwatering

Op een steenworp afstand van de stad Bordeaux ligt de 51 hectare grote wijngaard van Château Haut-Brion. De bodem bestaat uit flinke laag grind bovenop lagen van klei en zand. Het zand bevat veel soorten mineralen en kwarts. Dit in combinatie met het licht heuvelachtige gebied geeft de wijngaard een natuurlijk systeem om het overtollige water af te voeren.

 

Oudste wijnmakerij van Bordeaux

In 1521 werd voor het eerst jaarlijks wijn geproduceerd op de grond van Château Haut-Brion, destijds bekend onder de naam Aubrion. Daarmee is het château de oudste wijnmakerij in de regio Bordeaux.

Op 10 april 1663 schreef Samuel Pepys, een soort van Robert Parker avant la lettre, de eerste wijnreview ooit nadat hij de Haut-Brion had geproefd in Londen. “There I drank a sort of French wine called Ho-Bryan that hath a good and most particular taste I never met with.”

Schets Haut-Brion
Paleis Luxemburg

Prins van Luxemburg

Het landgoed wordt momenteel gerund door het bedrijf Domaine Clarence Dillon, vernoemd naar de New Yorkse investeerder die in 1935 het landgoed aankocht. Aan het roer van het familiebedrijf is prins Robert van Luxemburg, achterkleinzoon van Clarence Dillon. In 2018 werd het familiebedrijf onderdeel van Primum Familiae Vini, een internationale vereniging met twaalf van de beste wijnfamilies ter wereld.

Uniek drinkvenster

De “Grand Vin” van Château Haut-Brion is niet vergelijkbaar met andere wijnen uit Bordeaux. Met aardse aromaten als teer, leer, rook, truffel, zwarte bessen en kruiden is de Haut-Brion nooit te zwaar of uit balans. De wijn heeft een uniek drinkvenster aangezien zowel een jonge vintage als een 100 jaar oude Haut-Brion garantie geven voor een ongekende smaakervaring.

Haut-Brion Bottle
Graves Vineyard

Meest gezochte wijn van Bordeaux

Château Haut-Brion is de op drie na meeste gedecoreerde wijn van Bordeaux. Daarnaast is de wijn de meest gezochte wijn op het platform wine-searcher.com. Dit benadrukt nogmaals de staat van dienst van het château en de classificatie van Premier Grand Cru.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!