Château Pichon Longueville Baron

Ontdek de wijnen van Château Pichon Longueville Baron

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
240.000 flessen per jaar

Paradijs voor wijnmakers

Pauillac ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Bordeaux aan de Gironde-rivier. De regio is een paradijs voor wijnmakers vanwege het grind en de ondergrond van klei. Doordat de ondergrond het water vasthoudt, voorziet het de wortels van voeding. Tegelijkertijd is het grind ideaal voor drainage. Pichon Longueville Baron beschikt over 73 hectare grond van hoge kwaliteit. Hierdoor loopt de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken op tot wel 35 jaar.

De splitsing van het erfgoed

De oprichting van het domein vond plaats aan het einde van de 17e eeuw. Vanaf het begin was het een befaamd landgoed met een stevige reputatie. In 1850 werd het in tweeën gesplitst en verdeeld onder de vijf kinderen van Baron Jacques Pichon de Longueville. Het deel van Baron Raoul Pichon de Longueville werd het Pichon Baron. Baron Raoul liet hier is 1851 het majestueuze château bouwen met de twee karakteristieke torenkamertjes.

Het andere deel werd verdeeld onder zijn drie zussen en werd het Château Pichon Comtesse. In 1933 werd het verkocht aan de Bouteiller familie, die het château vervolgens 50 jaar hebben beheerd.

AXA Millésimes

In 1987 werd het landgoed gekocht door AXA Millésimes, wiens doel het is om voorspoedige wijnen met een roemrijk verleden hun volledige potentieel te laten bereiken. Dit ging gepaard met het moderniseren van het landgoed. Zo werd er een architectuurwedstrijd gehouden in samenwerking met het Paris Pompidou Centre om het landgoed te voorzien van nieuwe bruikbare gebouw

2nd Grand Cru Classé

Het beste deel van het terroir wordt volledig ingezet voor de productie van de Grand Vin: Château Pichon Longuevlle Baron. Het boeket is precies en intens; het onthult een wijd aromatisch pallet van rijp donker fruit en kruiden. Pichon Longuevlle Baron is een wijn met een lange adem en wordt beter met de jaren. Het Chateau produceert ook twee andere wijnen: Les Tourelles de Longueville en Les Griffons de Pichon Baron. Beiden staan ook bekend om hun lange levensduur en kunnen meer dan twintig jaar meegaan.

Rivaliteit

De splitsing van het landgoed heeft ervoor gezorgd dat ieder château zijn eigen karakter en smaak heeft ontwikkeld. Pichon Comtesse is vrouwelijker en vroeg te drinken, maar kan ook goed langer gerijpt worden. Hiermee vergeleken is Pichon Baron een veel mannelijkere en robuuste Cabernet Sauvignon gedomineerde wijn, die langer de tijd nodig heeft om het toppunt te bereiken. Hoewel de sfeer tussen de buur-chateaux niet altijd even vriendelijk is, is dit absoluut niet ten koste gegaan van de kwaliteit van de wijnen.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!