Ontdek de champagnes van Dom Pérignon

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Chardonnay, Pinot Noir
Productie
26 miljoen flessen per jaar

Terroir

Het champagnehuis Moët & Chandon bevindt zich in Épernay. De totale wijngaard van Champagne bestrijkt ruim 34.000 ha. Hier heerst koel continentaal klimaat. Het terroir bestaat uit een dikke laag kalksteen en krijtsteen. Hierdoor kunnen de wortels van de beplanting eenvoudig bij de benodigde voedingsstoffen. Het terroir is ideaal voor de druiven omdat het goed water doorlaat. Daarnaast fungeert de kalk als een spons, waardoor het water vasthoudt en weer loslaat in drogere tijden. Deze hoge luchtvochtigheid is ideaal voor rijpende champagne. Daarom zijn veel kelders uitgehakt in de kalk. 

Over Moët & Chandon

Moët & Chandon is één van de grootste en bekendste champagnehuizen. Wereldwijd wordt de champagne van dit domein gezien als absolute luxe. Het werd in 1743 gesticht door Claude Moët. In 1832 werd ‘Chandon’ toegevoegd aan de naam toen zijn schoonzoon intrede maakte in het bedrijf. En omdat Generaal Napoleon groot fan was het champagnehuis en bevriend was met Jean-Rémy Moët, zie je ook het woord ‘Impérial’ terug op de flessen en kurken.

Dom Pérignon: de vader van champagne

De champagne is vernoemd naar de Benedictijnse monnik Dom Pierre Pérignon. Pierre was enorm gedreven: het was zijn doel om de beste wijn ter wereld te maken. Men noemt hem ook wel de ‘vader van champagne’. Hoewel hij niet de ontdekker van champagne is, wordt hij wel gezien als de uitvinder van mousserende wijn.

In de 17e eeuw heeft hij als keldermeester een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van champagne. Zo verving hij het hout op de fles door een kurk. Dit is beter voor het behoud van bubbels in de fles en verlengt de houdbaarheid van de champagne. Ook het dikkere glas van de flessen is aan Pierre te danken. Hierdoor worden ontploffingen voorkomen.

Cuvée de prestige

Dom Pérignon is een Cuvée de prestige; de beste champagne binnen het champagnehuis Moët & Chandon. Alleen de allerbeste druiven van uitzonderlijk goede jaren worden gebruikt voor de productie hiervan. Dom Pérignon is een blend van Chardonnay en Pinot Noir. De champagne wordt minimaal 7 jaar gerijpt in de kelder voordat het de markt betreedt. In deze periode ondergaat het een tweede gisting in de fles, waardoor de unieke smaak en bubbels ontstaan.

Status

Moët & Chandon is een echt statussymbool en wordt veelvuldig besteld in het uitgaansleven. Daarom hebben sommige flessen zelfs een glow in de dark etiket: Dom Perignon Luminous. Ook is het merk diverse samenwerkingen aangegaan met beroemdheden zoals Lady Gaga en Lenny Kravitz

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!