Ontdek de wijnen van Château Pavie

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Productie
100.000 flessen per jaar

Microklimaat

Château Pavie is gepositioneerd 55 tot 85 meter boven de Dordogne. De wijngaard kan onderverdeeld worden in drie terroirs met ieder een eigen microklimaat: kalksteen, hellingen en uitlopers. Dit trio profiteert van gunstig zuidelijk zonlicht, een van nature arme bodem, natuurlijke drainage en weinig vorst vanwege de westenwind. Vandaag de dag omvat het gebied 42 ha.

Perziken

Het château dankt de naam aan de Pavie perziken die voorheen op het land groeiden. In 1873 erft Ferdinand Bouffard, een handelaar uit Bordeaux, het Domaine de la Sable. Over de jaren komt hij in het bezit van verschillende kleine wijngaarden, waardoor hij een gebied van bijna 50 ha bezit. Toch blijft hij de wijnen apart vinifiëren en verkopen. 

Gérard Perse

Na een Phyllorexa plaag (druifluis) besloot Bouffard om het château te verkopen. Het château kende diverse eigenaren, totdat Gérard Perse het kocht in 1998. Gérard was een handelaar uit Parijs die twee supermarktketens verkocht om zijn intrede in de wijnhandel te financieren. Hiermee kocht hij drie château’s, waaronder Pavie. Op het moment wonen zijn dochter Angélique en schoonzoon Henrique met hun twee kinderen op het landgoed.

Premier Grand Cru Classé A

Château Pavie is sinds 2012 geclassificeerd als een Premier Grand Cru Classé A. De wijnkaart is zijdezacht maar krachtig en bevat veel donker fruit met een zeer lage afdronk. Château Pavie heeft meer dan 15 jaar nodig om goed te rijpen en kan daarom beter niet te jong gedronken worden.   

Sinds 2005 produceert het château een tweede wijn. Arômes de Pavie heeft een prachtige ronde, volle smaak. Vergeleken met Château Pavie zijn de druiven jonger. Hierdoor wordt de wijn iets lichter en toegankelijker. Toch is deze wijn intenser dan andere grand cru’s uit de Saint-Emilion regio. 

Promotie

De eerste grand cru classificatie ontving Château Pavie in 1954, dit was de Premier Grand Cru Classé B. In 2012 ontving de grand cru echter een promotie tot Premier Grand Cru Classé A volgens de classificatie van St. Emilion. 

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!