Ontdek de wijnen van Château Cos d'Estournel

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Productie
300.000 flessen per jaar

Heuvel van kiezelstenen

Château Cos d’Estournel is gelegen in het noorden van de Medoc, aan de rand van het dorp Saint-Estèphe. Het golvende landschap van het terrein diende als inspiratie voor de naam van het château. ‘Cos’ is afkomstig uit het oude Gasconse dialect, waarin het ‘heuvel van kiezelstenen’ betekent.

In totaal neemt het landgoed zo’n 100 ha in beslag, waarvan er 70 ha beplant is met wijnranken. De gemiddelde wijnstok heeft een leeftijd van 55 jaar.

De kern van het terrein bestaat uit grind, maar de grond voor de verschillende wijnsoorten verschilt. Zo vind je in het oosten van het landgoed klei-kalksteen bodems voor Merlot. Op de hoogste delen van het plateau groeit Carbernet Sauvignon vanwege de klei-kalksteen bodem en ideale drainage.

Uitbreiding

In 1791 erfde Louis Gaspard d’Estournel Cos d’Estournel en Pomys. Louis was volledig overtuigd van de uitzonderlijke kwaliteit van het terroir. Daarom zette hij maximaal in op de uitbreiding van het domein. Zo groeide het van 14 ha naar 45 ha, waaronder sommige van de beste percelen van de streek. Ook bracht hij talloze technische verbeteringen aan het bereidingsproces. Zo experimenteerde hij met nieuwe druivensoorten en introduceerde hij het gebruik van glazen stoppen. 

Domaines Reybier

In 2000 kwam het château in het bezit van Michel Reybier. Het karakter en de geschiedenis van het château intrigeerden hem. Tot op heden is hij erg gehecht aan het château en zet hij zich continu in voor de innovatie en renovatie ervan. Bijvoorbeeld door de toevoeging van wijnbereidingsinstallaties die volledig gebaseerd zijn op de wetten van zwaartekracht. Reybier’s passie voor de wijnstok leidde tot het bezit van meerdere landgoederen buiten Bordeaux. Zijn vijf wijngaarden vormen het Domaines Reybier. 

2nd Grand Cru Classé

De grand vin is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot en heeft een diepe, granaat-paarse kleur. Louis heeft helaas de kwalificatie van Cos d’Estournel als Second Growth Estate in 1855 niet meer meegemaakt. Twee jaar hiervoor kwam hij te overlijden.

Het château produceert ook twee witte wijnen: Cos d’estournel Blanc en Pagodes de Cos Blanc. Beide wijnen bestaan uit een blend van Sauvignon Blanc en Sémillon. 

Marahadja van Saint-Estèphe

Louis was gefascineerd door het vreemde en onbekende, wat zijn vele reizen tot in Azië leidden. In 1838 proefden Britse officieren daar al van zijn wijnen. Voornamelijk India vormde de inspiratiebron van het château. In de architectuur van het château herken je exotische elementen zoals de pagodes op het dak. Zijn liefde voor het verre Oosten leverde hem, samen met zijn excentrieke persoonlijkheid, de bijnaam ‘Marahadja van Saint-Estèphe’ op. 

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!