Chateau D'Yquem

Ontdek de wijnen van Château d' Yquem

Land
Regio
Subregio
Druifsoorten
Sauvignon Blanc, Semillon
Productie
120.000 flessen per jaar
D'Yquem Terroir

Een uniek microklimaat

De 113 hectare wijngaard van Château d’Yquem is op elk moment maar voor 100 hectare beplant met wijnplanten. Het landgoed bestrijkt een zeer heuvelachtig terrein met hoogtes tot wel 80 meter. Dit geeft een wijngaard een uniek microklimaat waarbij de oostenwind door de wijnstokken raast en ongewenst vocht wegdrijft. De grond bestaat uit een combinatie van klei, grind en zand op een bed van diep kalksteen.

Kastanjeboom als bedankje

In de middeleeuwen was Château d’Yquem eigendom van de koning van Engeland. Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog diende het château als militair ziekenhuis. Als bedankje plantten de geholpen Franse soldaten een kastanjeboom naast het château.

Kastanjes
Chateau D'Yquem

LVMH als grote winnaar

In 1966 nam Alexandre de Lur Saluces de leiding over Château d’Yquem over van zijn oom Bertrand. Gedurende zijn tijd heeft hij het watermerk toegevoegd aan het label om fraude tegen te gaan. In 1996 nam LVMH de helft van de aandelen van het château over. De verstandhouding tussen Alexandre en LVMH verslechterde in de jaren daarna wat resulteerde in jarenlange rechtzaken met als gevolg de overdracht van de aandelen aan LVMH.

Van licht naar donker

Château d’Yquem wijn heeft een duidelijke transformatie in smaak en kleur naarmate het langer wordt bewaard. Een jonge vintage is licht van kleur en smaakt naar bloemen, honing en tropisch fruit. Naarmate de wijn ouder wordt zullen kleur en smaak meer karamelachtig worden. De mate van verkleuring is afhankelijk van het suikergehalte en kan per jaargang verschillen. Het hoge suikergehalte maakt de d’Yquem een zoete witte wijn.

Fles D'Yquem
Druppel goud

Druppel goud

Château d’Yquem draagt de classificatie Premier Cru Supérieur. Hiermee is het de beste zoete witte wijn uit de regio Bordeaux en de enige uit de regio met deze classificatie.

Door het hoge zwavelgehalte in de Château d’Yquem was het tot 2010 was het verboden om de wijnen naar China te importeren. De toelating en de dominantie van LVMH in de Aziatische markt heeft voor een enorme vraag naar de d’Yquem wijn gezorgd. De wijn wordt in China uitgesproken als “dict gum” wat letterlijk “druppel goud” betekent.

Nieuws van Vineut

Schrijf u in en blijf op de hoogte van onze laatste aanwinsten!