

Klei & Merlot: de perfecte match
In het oosten van de Pomerol liggen de wijngaarden van Château Pétrus. De grond, vol donkere klei en rijk aan ijzer, is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van een mooie Merlot druif. Met een grootte van net iets meer dan 11 hectare is de wijngaard relatief klein.
Het succes van de wijn is deels te wijten aan de geografische ligging. De nabijheid van havenstad Libourne heeft ervoor gezorgd dat de wijn door heel Europa werd verscheept. Net na de Tweede Wereldoorlog kwam de echte roem voor Pétrus met het exceptionele wijnjaar 1945.
Kleine rots
De eerste bewijzen voor het bestaan van Pétrus gaan terug naar medio 18e eeuw. Pétrus is vernoemd naar de heuvel waar de wijngaard is gesitueerd. De grond op deze heuvel wordt tijdens de zomer zo hard dat de Romeinen deze heuvel “Pétrus” zijn gaan noemen, wat “kleine rots” betekent.


Het wijnimperium van de Mouiex’s
In de jaren ’40 werd Jean-Pierre Mouiex door de voormalige eigenaresse Madame Loubat betrokken bij de productie en distributie van de wijn. Na haar dood kreeg Mouiex een deel van de aandelen van Pétrus en nam ze de rest van de aandelen over van de andere erfgenamen. De familie Mouiex staat bekend als een echte wijnfamilie met een groot portfolio aan wijnhuizen in Frankrijk en de Verenigde Staten.
Het portfolio van de Mouiex’s in de Pomerol-regio bestaat alleen al uit wijnhuizen Pétrus, La Fleur-Petrus, Trotanoy, Hosanna, Latour-Pomerol, Lagrange en La Grave.
100% Merlot
In het verleden bestond de wijn van Pétrus nog wel eens uit een combinatie van Merlot en Cabernet Franc. In de mindere Merlot-jaren werd er een hoeveelheid Cabernet Franc gebruikt. Tegenwoordig worden er enkel nog Merlot-druiven geoogst. De wijn van Pétrus typeert zich vooral door tonen van kruiden, koffie, kaneel, chocola, pruimen, kersen, truffels, natte aarde en verse bloemen.


Eerst Amerika, dan de wereld
De veelgeprezen wijn van Pétrus genoot al vele jaren roem binnen Europa met diverse onderscheidingen als gevolg. De overzeese doorbraak volgde toen president John F. Kennedy aangaf fan te zijn van Pétrus. Rijke wijnhandelaren uit Amerika kozen massaal voor de Pétrus wijn om in de voetsporen van de president en zijn populaire vrouw Jackie te treden. Toen later ook wijnjournalist Robert Parker zijn lof over Pétrus uitte kon de wereld niet langer meer om Pétrus heen.